Risotto s krevetami
Voňavé, krémové risotto s krevetami a cherry rajčaty je klasika, která nikdy nezklame. Recept je jednoduchý, ale zároveň plný chutí – ideální pro lehký oběd nebo večeři. S pár dobrými surovinami a trochou trpělivosti vytvoříš dokonalé italské jídlo i doma.

200 g rýže na risotto (např. Carnaroli nebo Arborio)
300 g krevet (oloupaných, syrových nebo předvařených)
300 g cherry rajčat
1 větší šalotka nebo menší cibule Tropea
1 dcl suchého bílého vína cca 600–700 ml vývaru (krevetový, zeleninový nebo kuřecí)
20 g másla
Troška nasekané petrželky
Šťáva z ¼ citronu
Extra panenský olivový olej
Sůl podle chuti
🎯 Postup:
1. Krevety oloupej, očisti od střívek. Slupky a hlavičky dej na plech a zapeč při 200 °C cca 5 minut – lehce zkaramelizují. Pak je přesuň do hrnce, přidej kousek kořenové zeleniny (mrkev, celer, cibule – co máš doma), zalij vodou (cca 1 l) a přiveď k varu.
2. Na pánvi rozehřej olivový olej a přidej jemně nasekanou šalotku. Restuj ji na mírném ohni asi 5 minut, dokud nezměkne – ne do barvy. (Můžeš použít i cibuli, ale čím jemnější chuť tím lepe)
3. Přidej rýži a restuj 2–3 minuty. Tím rýže získá pevnější strukturu a nebude se rozvařovat – tzv. "uzavře se", a navíc získá lehce oříškovou vůni.
4. Zalij bílým vínem a nech úplně odvařit alkohol.
5. Přidej na čtvrtky nakrájená cherry rajčata a krevety.
6. Začni postupně přilévat horký vývar – vždy naběračku po naběračce, jakmile se ten předchozí vstřebá. Vař na mírném plameni za častého míchání.
7. Risotto je hotové zhruba za 16–18 minut – ochutnávej, rýže má být na skus ("al dente").
8. Na závěr vmíchej máslo, citronovou šťávu a nasekanou petrželku.
9. Promíchej, prohoď v pánvičce, stáhni z ohně a nech 2 minuty odpočinout.
Celý videorecept najdeš zde: https://www.instagram.com/risotto-s-krevetami